National Railway Museum Central Hall Design Competition

This competition is a two-stage process and is being run in accordance with EU procurement guidelines and the UK Public Contracts Regulations 2015.

Category Project Competition
Type International, Project/EOI, Restricted, Two-Stage, Onymous
Genre Museum
Country York, UK
Registration Deadline 16 October 2019 GoogleCal iCal
Submission Deadline 16 October 2019 (via Online)
Eligibility Both national and international integrated design teams that include architects and structural, civil and services engineers

Description
The National Railway Museum is located at the centre of York, one of the UK’s most historic cities, and sits next to the mainline station. The site housed goods yards and depots in the 19th century and remnants of railway heritage and infrastructure predominate today.
The museum’s site is split by a major road, Leeman Road, and is made up, essentially, of two separate main buildings: the Grade II Listed Station Hall on the southern site and the much altered and extended Great Hall on the northern island.
Currently, navigation across the two sites is challenging. There is an underpass that connects the two halves of the museum, but this provides neither a happy visitor experience nor equal accessibility.
However, York Central – a new 45-hectare redevelopment – will transform the disused railway estate and infrastructure that surrounds the museum. This has outline planning consent, including an envelope for the new Central Hall building.
York Central, supported by the UK government and rail industry, will create a series of new city centre residential and business neighbourhoods and is expected to play a pivotal role in the city’s economic growth and transformation, bringing wider regional benefits and adding an overall £1.16 billion boost to the economy.
Crucially for the museum, this wider city initiative provides the opportunity to integrate its estate. The new Central Hall, which will sit at the junction of the estate between Great and Station Halls, is to provide a seamlessly connected and integrated museum as Leeman Road is re-routed around the west and south of the York Central development.
Externally, York Central provides the opportunity to bring together the museum’s public realm for the first time, allowing for an integrated and landscaped setting that can support museum operations and programming to the rear of the site as well as provide a new forecourt and civic realm to the front, ​‘Museum Square’. Please note, however, this element of the York Central masterplan vision sits outside of the scope of this competition.

Jury
Not yet announced

Prize
Each shortlisted team that submits a compliant entry and attends the jury interviews will receive an honorarium of £30,000 at the conclusion of the competition.

Entry Fee
None

Timetable
Shortlist Announced: Early-November 2019
Site visit: Mid-November 2019
Submission Deadline: 30 January 2020
Interviews: Late-February 2020
Winner announced: Mid-March 2020

Organizer
Malcolm Reading Consultants

Official Website